Få dine tænder til at holde hele livet - 5 gode råd

Gode tandvaner er en investering for livet. Ved at passe godt på vores tænder og mundhygiejne forebygger vi en lang række tandproblemer, som man kan udvikle senere i livet. Hvis du gerne vil have pæne tænder, som holder hele livet, så handler det om at have godt styr på mundhygiejnen.

God mundhygiejne og regelmæssig tandbørstning kan forebygge en lang række alvorlige tandsygdomme som karies og paradentose senere i livet. Du gør derfor klogt ved at huske den grundige tandbørstning og regelmæssige tandlægebesøg for ikke at få dig en grim overraskelse. Vi har her samlet 5 gode råd til, hvordan du sikrere dig, at dine tænder holdes flotte og sunde hele livet. 

1. Find en tandlæge, som du er tryg ved

Så længe du har tænder i munden, så kommer du ikke udenom at gå til tandlægen. Alle mennesker bør gå til tandlægen med 1-2 års mellemrum for at få tjekket, om man har en sund mund og sunde tænder.

Det er ikke ualmindeligt at føle sig afskrækket ved tandlægebesøg. Derfor er det utrolig vigtig at finde en tandlæge man er tryg ved . En dygtig tandlæge, som man føler sig tryg og tilpas ved, kan gøre oplevelsen langt mere positivt.

En tandlæge du føler dig tryg ved fordrer at du kommer til regelmæssige tjek, hvilket er alfa og omega, hvis du gerne vil passe godt på dine tænder. Din tandlæge kan få tjekket op på huller eller sygdomme, og sørger for der bliver taget hånd om eventuelle problemer. En tandlæge kan også vejlede dig til, hvordan du opretholder de gode tandvaner der hjemme. Det er sjældent en fornøjelse at gå til tandlægen, men oplevelsen kan gøres langt mere behagelig og positiv, hvis du vælger en tandlæge, du føler dig tryg ved. 

2. Tænk over din kost

Alt den mad vi kommer ind i munden påvirker vores tænder. Vi kan faktisk forebygge en lang række tandproblemer ved, at ændre på vores kost. Hvis du er vild med sukkerholdige sager, og gerne indtager sødt hver dag, så er det måske på tide at omlægge kosten en smule, hvis du gerne vil have sunde tænder, der holder hele livet.

Slik, kage, sodavand og juice er alt sammen ting, som æder væk af vores tænder. Emaljen på vores tænder hader sukkerstads, og for meget sukker, der sidder i tænderne, kan lede til grimme huller. Det betyder ikke, at du skal vinke farvel til alt din yndlingsmad for at få en sund mund, men måske skal der skæres ned på sukkerforbruget i hverdagen.

Tænk over at skrue ned for det sukkerholdige mad og giv dine tænder en ekstra tur med tandbørsten efter du har spist slik eller kage. På den måde undgår du at sukkeret sidder i tænderne over længere tid og laver skader på tænderne.

3. Børst tænderne mindst to gange om dagen

Det siger måske sig selv, men det er utrolig vigtig at børste tænderne flere gange om dagen. Det er irriterende at skulle stå op igen, hvis man allerede er landet på puden og det viser sig, at man har glemt tandbørstningen - men det er utrolig vigtig at få det gjort alligevel. Tandbørstningen bør være et fast ritual både morgen og aften, og der skal børstes i 3 minutter ad gangen mindst!

Vi børster vores tænder for at fjerne madrester, skidt og bakterier fra vores tænder efter en lang dag, hvor man indtager en masse. Madrester sætter sig nemlig i tænderne og dette kan lede til problemer på længere sigt, hvis det ikke fjernes igen. Derfor skal tænderne børstes mindst to gange om dagen og gerne tre.

Hold munden frisk og sund hele dagen ved at give tænderne en hurtig tur over eftermiddagen efter frokosten. De få ekstra minutter du bruger på en grundig tandbørstning er en investering for livet, som din mund vil takke dig for i længden. 

4. Vælg den rigtige tandpasta og tandbørste

Der er rigtig meget tandpasta at vælge imellem på markedet. Hvis du er en af dem, som ofte river det første og det bedste ned fra hylden, så tænk lige en ekstra gang. Der er nemlig stor forskel på, hvilken tandpasta du bruger.

En god tandpasta skal forebygge caries, tandsten og tandkødsbetændelse. Nogen varianter har også en mild blegningseffekt og kan forebygge isninger. Tandlæger anbefaler ofte, at du vælger en tandpasta der indeholder flour. Flour er et middel der styrker tandvævet ved at trænge ind i emaljen. Flour gør at dine tænder bedre kan modstå syreangreb og bakterier, hvilket kan forårsage huller i tænderne. Der reklameres direkte på pakken, hvad tandpastaen er god for, så sørg for at kigge efter flour og forebyggende effekter.

Der er også mange forskellige tandbørste at vælge imellem. Det første du skal være opmærksom på er hårdheden ved børsterne. Det kategoriseres ofte i blød, medium eller hård. Din tandlæge kan vejlede dig til, hvilken slags tandbørste, der er bedst til dine tænder, men som tommelfingerregel er det bedst med en blød eller medium børste. For hårde børster kan skade tændernes naturlige emalje og skære i tandkødet, så du skal passe på med en alt for kraftig tandbørstning. 

5.  Husk at bruge tandtråd

Du har sikkert hørt din tandlæge sige det før, men det er altid en god ide at bruge tandtråd. Formålet med tandtråd er at nå ned mellem tænderne der, hvor tandbørstens børster ikke kan nå ned. Tandtråd kan få buk med genstridige bakterier og madrester, som har sat sig fast mellem tænderne.

I forlængelse af din daglige tandbørstning, kan du følge op med en omgang tandtråd. Pas på med ikke at komme for langt ned i tandkødet, hvor tråden kan komme til at forstyrre og skære i den sarte hud. Du kan afslutte hele rutinen med en omgang rensende mundskyl. Bare 30 sekunder med en omgang mundskyl i munden er med til at dræbe bakterier, og så giver det dig også en dejlig forfriskende ånde!

Menu
Top